basisfilosofie historiek boekstartgemeenten de boekenboot promotiematerialen internationaal onderzoek pers partners

De Boekenboot

Met de steun van het Fonds van bpost voor Alfabetisering loopt sinds het voorjaar van 2011 in 14 inloopteams* van Kind en Gezin in Vlaanderen en Brussel het project De Boekenboot. De Boekenboot wil taalontwikkeling en leesplezier in kwetsbare gezinnen via baby- en peuterboeken stimuleren.
De begeleiders in de Inloopteams kregen een vorming, boeken voor in de ontmoetingsruimte en voor de gezinnen thuis.  We maakten een film met een handleiding over voorlezen om de begeleiders van de gezinnen te ondersteunen.
De Boekenboot brengt boeken, versjes en liedjes op een toegankelijke manier binnen in kwetsbare gezinnen. Zo creëert het project extra kansen voor kinderen die opgroeien in een taalarm milieu.

Ook in 2012 ondersteunt het Fonds van bpost De Boekenboot. De ervaringen die we opdeden in de eerste fase van De Boekenboot en de film die we maakten voor de Inloopteams van Kind en Gezin werden in deze tweede fase verder verspreid naar organisaties in de opvoedingsondersteuning.

 

Voor wie werkt met kinderen die opgroeien in kwetsbare gezinnen, vonden er in het najaar drie studiedagen plaats over taalstimulering en (werken met) boeken.

> Hier leest u een verslag van de eerste studiedag in Berchem (.pdf).
> De presentatie van Koen Van Gorp over meertaligheid (.pdf).
> Sfeerbeelden van de studiedagen.


*Een Inloopteam is een Integraal Laagdrempelig OpvoedingsOndersteuningsPunt.
De Inloopteams bevinden zich in Antwerpen, Anderlecht, Leuven, Mechelen, Brussel, Genk, Gent, Menen, Oostende en Ronse.

 

Boekstart is een project van Iedereen Leest in samenwerking met de openbare bibliotheken. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.