basisfilosofie historiek boekstartgemeenten de boekenboot promotiematerialen internationaal onderzoek pers partners

Internationaal

 

Boekstart is geïnspireerd op het project Bookstart dat al meer dan 10 jaar succesvol loopt in Groot-Brittannië.

 

In 1992 startte Bookstart in Birmingham als pilootproject. Tien jaar later groeide het project uit tot een nationale campagne. Alle kinderen in Groot-Brittannië krijgen sindsdien op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een pakket met boeken en informatie. Bibliotheken en gezondheidscentra delen de pakketten uit. Als kinderen van het lager naar het middelbaar onderwijs gaan, krijgen ze een vervolgpakket.
Het project wordt gefinancierd door de Britse overheid en kan rekenen op een grote steun van uitgevers en sponsors. Lees meer op www.bookstart.co.uk.


Wereldwijd hebben al heel wat landen een gelijkaardig project opgestart.  In Nederland startte men in 2009 met een pilootproject. Intussen is het project Boekstart over heel Nederland verspreid.  Alle ouders met een baby kunnen de bibliotheek een koffertje ophalen met twee boekjes. Lees meer op www.boekstart.nl.

 

 

Boekstart is een project van Iedereen Leest in samenwerking met de openbare bibliotheken. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.