startpagina bibliotheken kinderdagverblijven consultatiebureaus

Consultatiebureaus

Boekstart wil kinderen vanaf het prille begin leesplezier meegeven, want met boeken kan je niet vroeg genoeg beginnen. De consultatiebureaus van Kind en Gezin zijn de ideale plek om ouders met heel jonge kinderen warm te maken voor boeken.

 

Boekstartpakketten uitdelen

 

Iedereen Leest en Kind en Gezin verspreiden 2 mooie en toegankelijke brochures met informatie over boeken voor jonge ouders. De brochure ‘Baby’s houden van boeken’ wordt door alle vrijwilligers in de consultatiebureaus van Kind en Gezin uitgedeeld aan ouders die met een kindje van 6 maanden oud het consultatiebureau van Kind en Gezin bezoeken. Je kan de brochure hier bekijken.

De brochure ‘Peuters houden van boeken’, met meer boekentips en informatie over voorlezen en de taalontwikkeling van kinderen, wordt uitgedeeld aan ouders met een kindje van 15 maanden oud. Je kan de brochure hier bekijken.

In de consultatiebureaus van de Boekstart-gemeenten loopt een intensief Boekstart-programma, waarbij kinderen op de leeftijd van 6 maanden een Boekstartpakketje met een knisperboekje en informatie krijgen. Als de kinderen 15 maand oud zijn, verwijzen vrijwilligers de ouders door naar de bibliotheek voor een vervolgpakket.
We dromen ervan om in de toekomst alle kinderen in Vlaanderen geschenkpakketten te geven.


Overal boeken

In de meeste consultatiebureaus is speelgoed aanwezig. Waarom geen mand of meubeltje met boeken in de wachtruimte zetten? 
Leg een boekje naast de weegschaal en naast de verzorgingskussens: kinderen vinden het prettig als ze een zacht boekje mogen vasthouden.
Moedig oudere kinderen aan om een boek uit te kiezen. Het wachten duurt minder lang en de consultaties verlopen rustiger.
Speel in op wat je ziet: baby’s bijten op boekjes, gooien het na een paar seconden weg, zitten niet mooi stil, enz. Dat is allemaal heel gewoon. Elk kind ontdekt boeken op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Stel ouders gerust.

Ben je bezorgd om de hygiëne? Enkele praktische tips bij de boekenwas:
• Was knisper- en stoffen boekjes koud – anders smelten of krimpen ze - met het programma ‘fijne was’. Of leg ze in een sopje.
• Zwier de boekjes niet, tenzij in een manuele slazwierder.
• Plastic boekjes kan je regelmatig ontsmetten.


Ben je op zoek naar inspiratie? Klik hier om een uitgebreide keuzelijst met boeken voor kinderen van 0 tot 3 jaar te bekijken.
Hier vind je een recente boekentip. Onder de rubriek boekenlijstjes vind je downloadbare pdf's met telkens 6 boekentips.

 

De bibliotheek

De bibliotheek is jouw ideale partner. Een bibliotheekmedewerker kent als geen ander het boekenaanbod. Vraag hem of haar om boekenlijstjes door te geven Misschien kunnen zij een kleine collectie aanbieden die regelmatig gewisseld wordt? Wijs de ouders ook de weg naar de bibliotheek. Lidmaatschap is gratis voor kinderen en jongeren tot 18 jaar.

 

Vragen

Heb je een hartverwarmende anekdote of foto? Stuur je ervaringen, opmerkingen, bedenkingen… naar boekstart@iedereenleest.be. Misschien komt jouw bericht op onze website!


Boekstart is een project van Iedereen Leest in samenwerking met de openbare bibliotheken. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.