startpagina bibliotheken kinderdagverblijven consultatiebureaus

Kinderdagverblijven

Werk je in een crèche of ben je onthaalmoeder? Dan maakt voorlezen aan peuters ongetwijfeld deel uit van je dagelijkse bezigheden. Maar ook de allerkleinsten kunnen al genieten van boeken!


Boekstart wil kinderen vanaf het prille begin leesplezier meegeven: boeken delen met baby’s is vanzelfsprekend!
Lees meer...


Overal boeken

Leg stoffen boekjes tussen het speelgoed. Kinderen leren boeken al spelenderwijs kennen. Maak een gezellig hoekje waarin je dagelijks met de kleinsten in boekjes kijkt en voorleest aan de peuters.

 

Ben je bezorgd om de hygiëne? Stoffen boekjes zijn eenvoudig te wassen en plastic boekjes kan je regelmatig ontsmetten.

 

Enkele praktische tips bij de boekenwas:
• Was knisper- en stoffen boekjes koud – anders smelten of krimpen ze - met het programma ‘fijne was’. Of leg ze in een sopje.
• Zwier de boekjes niet, tenzij in een manuele slazwierder.
• Plastic boekjes kan je regelmatig ontsmetten.

 

Ben je op zoek naar inspiratie? Klik hier om een uitgebreide keuzelijst met boeken voor kinderen van 0 tot 3 jaar te bekijken.
Hier vind je elke week een nieuwe boekentip. Onder de rubriek boekenlijstjes vind je tweemaandelijks een nieuw lijstje met telkens 6 boekentips. De pdf’s kan je makkelijk downloaden en printen.

 

De bibliotheek

De bibliotheek is jouw ideale partner. Een bibliotheekmedewerker kent als geen ander het boekenaanbod. Vraag hem of haar om boekenlijstjes door te geven of om (thematische) boekenkoffers samen te stellen. De meeste bibliotheken hebben ook een collectie versjes en cd’s met kinderliedjes. Wijs ook de ouders van de kinderen in je crèche de weg naar de bibliotheek.

 

Het Talen(t)-(b)rugzakje in het Gemeenschapsonderwijs

In het Gemeenschapsonderwijs loopt sinds 2010 een boekenproject voor kinderen die de overstap maken van kinderdagverblijf naar kleuterklas of voor kinderen die nieuw starten in de eerste kleuterklas. Zij krijgen een rugzak met boeken en informatie mee naar huis: het Talen(t)-(b)rugzakje.

Begeleiders in de kinderopvang en kleuteronderwijzers kunnen aanvullend hierop een vorming van één dag volgen via GO! nascholing. De vorming leert hoe je aan de slag kan met de boeken voor de peuters in klas of kinderdagverblijf. De vorming heet 'Van boek naar hoek’.
In het kader van dit project werden 4285 rugzakjes verspreid.

 

Ervaringen delen

Heb je een boek voorgelezen dat jouw kinderen fantastisch vonden? Heb je een hartverwarmende anekdote? Stuur je ervaringen, opmerkingen, bedenkingen… naar boekstart@iedereenleest.be. Misschien komt jouw bericht op onze website!
Boekstart is een project van Iedereen Leest in samenwerking met de openbare bibliotheken. Iedereen Leest wordt gesubsidieerd door het Vlaams Fonds voor de Letteren en staat onder de Hoge Bescherming van Hare Majesteit de Koningin.